Afstudeerexpeditie Circulaire Economie

Doe mee aan de Afstudeerexpeditie 2019:

Circulaire Woning: Product as a Service

Studeer af bij het icoonproject Circulaire Woning van de transitieagenda Consumptiegoederen waarbij je in een interdisciplinair team van afstudeerders werkt aan het circulair maken van de woningvoorraad van woningbouwcorporaties.

De uitdaging: Circulair Bouwen, product as a service
Nederland wil in 2050 volledig Circulair zijn. De gebouwde omgeving is daarin een urgent thema. Woningen die circulair worden gebouwd, energiezuinig zijn en waarbij bewoners prettig kunnen wonen, zijn nog lang niet overal praktijk. Er zijn daarom nieuwe business- en verdienmodellen nodig. Eén van die mogelijke modellen is het product as a service-model. De gedachte bij ‘product as a service’ is dat de gebruiker een product niet bezit, maar betaalt voor het gebruik. Denk bijvoorbeeld aan wasmachines waarbij je betaalt voor een wasbeurt i.p.v. voor de wasmachine zelf, of het leasen van gevelonderdelen van een gebouw die na de sloop teruggaan naar de producent. Dit levert een model op met een drijfveer voor producenten om een optimale gebruiksduur en laag energiegebruik te realiseren.

Om dit model in de praktijk te brengen en om te leren hoe we dit op grotere schaal kunnen toepassen, is vanuit de landelijke transitieagenda’s het icoonproject Circulaire Woning: Product as a Serviceopgezet. Hierin werken woningbouwcoöperaties, bewoners, aanbieders van elektrische apparaten en gemeenten samen om dit model in de praktijk proberen te brengen. Rondom het idee van product as a service bestaan namelijk nog een groot aantal onzekerheden en vragen. In de Afstudeerexpeditie onderzoeken we daarom met interdisciplinaire studententeams verschillende onzekerheden rondom het verdienmodel, de sociale en ecologische meerwaarde en de technische mogelijkheden en stemmen we deze vervolgens op elkaar af.

De afstudeeronderwerpen voor de Afstudeerexpeditie 2019 zijn:

Hoofdvraag: Op welke manier kunnen woningbouwcorporaties de ambitie circulair bouwen en wonen realiseren, zoals geformuleerd in het Grondstoffenakkoord?

Voorbeelddeelvragen:

  • Hoe kan de overheid bijdragen aan de snelle opschalingvan circulaire woningbouwprojecten?
  • Hoe ziet een businessmodel eruit voor de financiering van grotere circulaire woningbouwprojecten die gebaseerd zijn op gebruik i.p.v. op koop?
  • Hoe kan een materialenbank of marktplaatstracker worden ingezet om de restwaarde van woningbouwprojecten te bewijzen zodat boekhoudkundige hobbels worden overwonnen?
  • Wat voor vuistregels zijn er nodig voor bijvoorbeeld milieuwinst, lease-wetgeving en accountancy-regels voor circulaire woningbouwprojecten?

Hoe werkt de Afstudeerexpeditie?

In de Afstudeerexpeditie werk je binnen de hoofdvraag aan je eigen afstudeeronderwerp binnen het reguliere afstudeerprogramma van jouw universiteit of hogeschool. Daarnaast kom je een aantal keer samen met de andere afstudeerders en betrokken organisaties om kennis met elkaar uit te wisselen en van elkaar te leren. Zo zorgen we dat alle afstudeerproducten inhoudelijk op elkaar zijn afgestemd. We komen ongeveer eens per maand samen:

  • Kickoff in februari
  • Boostcamp in februari
  • 3 Collegetours; in maart, april en mei
  • Afstudeerbijeenkomst begin juli

Aan het eind van de Afstudeerexpeditie lever je twee producten af: 1) een gezamenlijk beroepsproduct voor de opdrachtgevers en de woningbouwcorporaties en 2) jouw individuele onderwijsproduct (thesis) voor jouw universiteit of hogeschool.

Werken aan een thesis met impact

Voor de Afstudeerexpeditie zijn we op zoek naar 15 studenten die klaar zijn voor een uitdagende afstudeeropdracht in de periode van 1 februari t/m 15 juli 2019en een substantiële bijdrage willen leveren aan de oplossing van het icoonproject ‘Circulaire woning: product as a service’. Wil jij meedoen met dit unieke afstudeertraject? Stuur dan voor 11 januari 2019 een wervende motivatie in maximaal 400 woorden (pdf) en je CV (pdf) naar Dianne de Fijter en Aranka Dijkstra. Dan krijg je voor 19 januari te horen of je geselecteerd bent. Alle randvoorwaarden voor deelname vind je in de brochure.

Als je vragen hebt

Voor meer informatie bekijk je de folder of neem je contact op met de contactpersoon van jouw hogeschool of universiteit.

De initiatiefnemers

De Afstudeerexpeditie Circulaire Economie is een samenwerking van Het Groene Brein, het Noordelijk Innovatielab Circulaire Economie (NICE), de transitieagenda Consumptiegoederen en diverse hogescholen en universiteiten.

Voor organisaties

Meedoen aan de Afstudeerexpeditie als organisatie? Mail voor meer informatie naar dianne.fijter@hetgroenebrein.nlof aranka.dijkstra@hetgroenebrein.nl.

Lees ook deze berichten

Aftrap Leadership for the Circular Transition 2024

Op vrijdag 1 december was de start van de Winter School, onderdeel van het programma Leadership for the Circular Transition (LCT)! Studenten uit het hele land en vanuit verschillende disciplines kwamen samen op de kick-off. Indy van de Sande (Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat) trapte de dag af. Ze benadrukte het belang van onderwijs voor de circulaire transitie. Ook benadrukte […]

Terugblik netwerkbijeenkomst Het Groene Brein

Op 10 november 2023 vierde Het Groene Brein haar elfde verjaardag: een mooie reden voor de jaarlijkse netwerkbijeenkomst, in het Provinciehuis Zuid-Holland te Den Haag. Op de bijeenkomst waren mooie ontmoetingen tussen leden en betrokkenen. Ook presenteerden een aantal jonge wetenschappers hun onderzoeken. Centraal hierbij stond de vraag: Hoe kunnen jonge wetenschappers Het Groene Brein helpen bij haar missie? De netwerkbijeenkomst […]