Transitieagenda Consumptiegoederen wil retourlogistiek slimmer maken

Zonder goed georganiseerde retourketens kan een circulaire economie niet functioneren. Er is bij producenten en logistiek dienstverleners in veel gevallen nog onvoldoende kennis om retourlogistiek slim en efficiënt uit te voeren. Daarom wil de Transitieagenda Consumptiegoederen beide partijen bij elkaar brengen in het project ‘Slimme Retourlogistiek’. Het project start in september 2021 met een publieke bijeenkomst in Circl, georganiseerd door Het Groene Brein.

In een circulaire economie blijft de waarde van producten, componenten en materialen zoveel mogelijk behouden. Dat kan door ze bijvoorbeeld her te gebruiken, te repareren, op te waarderen of een andere bestemming te geven. In de meeste gevallen moeten de goederen daarvoor eerst naar een andere locatie gebracht worden. Dat is lang niet altijd een vestiging van de voorgaande schakel in de keten, het kan ook om geheel andere partij gaan. De logistiek die hiervoor nodig is ingewikkeld. Soms zijn er bepaalde handelingen nodig zoals sorteren of demonteren, de prijs moet acceptabel zijn en vanzelfsprekend moet het zo duurzaam mogelijk uitgevoerd worden. Uit verhalen van producenten en logistiek dienstverleners blijkt dat zij regelmatig worstelen met deze opgave.

Icoonproject ‘Slimme Retourlogistiek’ koppelt producenten aan logistiek dienstverleners

Het project ‘Slimme Retourlogistiek’, een initiatief van de Transitieagenda Consumptiegoederen, is bedoeld om hierover kennis op te doen en ondernemers te helpen. In het project worden fabrikanten en ondernemers met circulaire ambities gekoppeld aan logistieke dienstverleners. Hoe kunnen zij hun krachten bundelen om retourstromen slimmer in te richten? Hoe kunnen ze bouwen aan gezamenlijke verdienmodellen?

Meedoen?

De initiatiefnemers zijn op zoek naar circulaire ondernemers, producenten met circulaire ambities, logistiek dienstverleners en transportbedrijven die willen werken aan uitdagingen op het gebied van retourlogistiek. Wilt u meedoen of heeft u interesse in dit icoonproject? Meld u dan bij Roos Janssen, programma-manager bij Transitieagenda Consumptiegoederen. E: roos.janssen@hetgroenebrein.nl. T: 06 27 29 58 23.

Over de transitieagenda’s

De Transitieagenda Consumptiegoederen is een van de vijf agenda’s die de Rijksoverheid in 2018 samen met deelnemers aan het Grondstoffenakkoord heeft vastgesteld, met als doel om de Nederlandse economie voor 2050 circulair te maken. Andere agenda’s zijn Biomassa en voedsel, Kunststoffen, Maakindustrie en Bouw.

Lees ook deze berichten

Vacature: stagiair/werkstudent Nieuwe Omgevingswet

Wil jij bijdragen aan de toekomst van onze leefomgeving? Ben jij geïnteresseerd in ruimtelijke ordening en burgerparticipatie? Het Groene Brein is op zoek naar een enthousiaste stagiair/werkstudent om ons team te versterken. Werk samen met ons aan de actualisatie van de kenniskaart rond de nieuwe Omgevingswet en help bij de communicatie ervan. Dit is dé kans om praktijkervaring op te doen in een inspirerende en innovatieve omgeving.

Publicatie whitepaper Leadership for the Circular Transition

Na een succesvolle eerste editie van het landelijke talentprogramma Leadership for the Circular Transition (LCT) is ook de tweede editie inmiddels afgerond. In dit landelijke programma helpen we studenten bij het ontwikkelen van specifieke kennis, vaardigheden en ervaring om goed om te gaan met de transitie-uitdagingen waar ze voor staan. De resultaten van deze tweede editie zijn verwerkt in een […]