Home
Waar we aan werken
Ons brein
Onze werkwijze
Blijf op de hoogte

Sinds 2012

Het Groene Brein werkt sinds 2012 aan een duurzame en rechtvaardige samenleving. Ontstaan vanuit de behoefte van bedrijven om samen met wetenschappers maatschappelijke impact te maken. Inmiddels is het netwerk gegroeid naar zo’n 180 wetenschappers. 

Home > Thema > Sinds 2012

Naar maatschappelijke impact


Op 6 november 2012 werd Het Groene Brein opgericht na een vraag van de meest innovatieve, duurzame bedrijven. Deze koplopers, verenigd in het bedrijvennetwerk De Groene Zaak, liepen in het uitvoeren van hun duurzaamheidsstrategie steeds vaker tegen vragen aan waar in de markt (nog) geen oplossing voor bestond. Vragen die verder gingen dan het indraaien van een ledlamp of je afval scheiden.

Er ontstond de behoefte om samen met wetenschappers – de mensen met de meest vernieuwende kennis die bestaat – te innoveren. In co-creatie en transdisciplinair, zodat kennis uit allerlei disciplines wordt benut om samen maatschappelijke impact te maken. Vanuit deze behoefte ontstond al snel Het Groene Brein, dat met hulp van DuurzaamDoor in 2012 werd gelanceerd.

Een groeiend netwerk

Door de jaren heen is Het Groene Brein flink gegroeid. Ons netwerk van wetenschappers groeide van 50 leden in 2013 naar 140 leden in jaartal naar meer dan 180 leden in 2023. In 2013 voerden we vijf projecten uit, in 2023 was dit aantal vele malen hoger.

De wetenschappers hebben zich op persoonlijke titel verbonden aan Het Groene Brein en zijn afkomstig van alle Nederlandse universiteiten en 16 hogescholen. Ze komen uit uiteenlopende disciplines die van belang zijn voor het realiseren van een duurzame en rechtvaardige samenleving. Van economie tot psychologie en van biologie tot sociologie.

Dit vind je ook interessant

Thema’s

Bekijk onze programma’s, publicaties en netwerken.

Ons team

Leer ons kennen.