Reeks Specials in P+ over belang van sociale innovatie voor slagen van circulaire economie

Community of Science Sociale Innovatie

Binnen de wetenschap gaat de aandacht vooralsnog uit naar de technische kant van de circulaire economie terwijl de sociale dimensie minstens zo belangrijk is. Verandering is immers mensenwerk. Daarom hebben we in maart 2020 vanuit Het Groene Brein, in samenwerking met de Goldschmeding Foundation, de Community of Science Sociale Innovatie voor de Circulaire economie opgericht.

Deze interdisciplinaire ‘Community Sociaal Circulair’ van onderzoekers van zowel universiteiten als hogescholen, brengt zoveel mogelijk actueel onderzoek samen, maar wisselt ook onderling onderzoeksresultaten uit. Dit levert nieuwe inzichten op en laat zien waar er nog gaten in de huidige kennis zitten. Inmiddels zijn er vier verschillende subgroepen ontstaan die zich richten op thema’s waaronder het belang van burgerinitiatieven voor de omslag naar de circulaire economie en de sociale dilemma’s en paradoxen van circulair ondernemen. Lees hier meer over het werk van de subgroepen. 

P+ specials: van circulaire burgerinitiatieven tot circulaire bedrijventerreinen

Naar aanleiding van het werk en de inzichten van de onderzoekers van de community publiceert het magazine P+ een aantal Specials. Een eerste verkenning ging over circulaire burgerinitiatieven op het gebied van compostering door wormen in steden. De tweede Special biedt inzicht in de vraag wat de groeimodellen zijn voor burgerinitiatieven in het artikel ‘Gedeelde dromen’ met wetenschappers Wouter Spekkink (Erasmus Universiteit Rotterdam) en Jeske Nederstigt (Fontys Hogeschool).

In de twee volgende Specials komt de sociale dimensie van circulaire bedrijventerreinen aan bod; De ondernemende ambtenaar met Mitchel Droog (Avans Hogeschool)en Cees-Jan Pen (Fontys Hogeschool) en Circulair bedrijventerrein heeft 1 eigenaar nodig met Kjell-Erik Bugge (Hogeschool Saxion).

Ook zullen er nog twee Specials verschijnen rond het belang van netwerken voor natuur-inclusieve landbouw en daarnaast over wat mogelijke sociale dilemma’s en paradoxen zijn van circulair werken. Houd de website van P+ in te gaten om deze specials niet te missen!

Lees ook deze berichten

Aftrap Leadership for the Circular Transition 2024

Op vrijdag 1 december was de start van de Winter School, onderdeel van het programma Leadership for the Circular Transition (LCT)! Studenten uit het hele land en vanuit verschillende disciplines kwamen samen op de kick-off. Indy van de Sande (Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat) trapte de dag af. Ze benadrukte het belang van onderwijs voor de circulaire transitie. Ook benadrukte […]

Terugblik netwerkbijeenkomst Het Groene Brein

Op 10 november 2023 vierde Het Groene Brein haar elfde verjaardag: een mooie reden voor de jaarlijkse netwerkbijeenkomst, in het Provinciehuis Zuid-Holland te Den Haag. Op de bijeenkomst waren mooie ontmoetingen tussen leden en betrokkenen. Ook presenteerden een aantal jonge wetenschappers hun onderzoeken. Centraal hierbij stond de vraag: Hoe kunnen jonge wetenschappers Het Groene Brein helpen bij haar missie? De netwerkbijeenkomst […]