Circulaire orchideeën

Circulaire orchideeën

De vraag

Onze grootouders wisten het nog: een uitgebloeide orchidee kan je weer opkweken. Weggooien is zonde, zeker als je bedenkt dat een orchidee 70 weken in een kas staat die het grootste deel van de tijd 28 graden is. Ook als buiten de Elfstedentocht wordt gereden. Een energie-intensief product dus.

Kweker Ronald Koeleman zag een kans op een duurzaam én winstgevend nieuw product: de circulaire orchidee. Als hij de orchidee nadat hij op de vensterbank heeft gestaan weer terugkrijgt van de consument, kan hij deze binnen een half jaar opnieuw in bloei brengen. Dit scheelt energie en kosten, én leidt tot een beter product (de orchideeën groeien groter in ronde 2).

Maar als orchideeënkweker ben je geen transportbedrijf: hoe organiseer je het logistieke systeem (take back system)?

De aanpak

Het Groene Brein heeft Ronalds vraag voorgelegd aan de vakgroep Technology and Operations Management van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Met vier studenten heeft Diana den Held een voorstel gedaan voor een retourlogistieksysteem.

Het resultaat

Het idee is om de retourzending van de uitgebloeide orchideeën via een retailer te laten verlopen, bijvoorbeeld IKEA of Albert Heijn. De consument koopt daar zijn circulaire orchidee en brengt de plant terug zodra deze is uitgebloeid.

Dit kost wat moeite voor de retailer, maar het is ook interessant: klanten komen terug naar de winkel en het reduceert verspilling. Normaal gesproken verkopen retailers slechts acht van de tien planten: de rest blijft beschadigd of uitgebloeid achter. Straks kan de winkelier ook de niet-verkochte orchideeën terugsturen naar de leverancier.

Tot slot is er ook duurzaam voordeel: de circulaire orchidee bespaart ongeveer 70 procent CO2-uitstoot. Koeleman is met een aantal grote retailers in gesprek en zoekt nog naar partijen om zijn product te verkopen én retour te zenden.

Facts & Figures

  • 98% van de mensen gooit de orchidee weg nadat deze gebloeid heeft.
  • Er gaat wereldwijd jaarlijks meer dan vier miljard euro om in de markt voor orchideeën.
  • Een ‘normale’ orchidee staat 52 weken bij 28 graden en 18 weken bij 18 graden in een kas. Zomer én winter.

Business Breakthrough

Een Business Breakthrough biedt je de kans om voor langere tijd de kennis en ervaring van een interdisciplinair team van wetenschappers te benutten om een gewenste duurzaamheidsinnovatie te realiseren.

Over het projectHet Groene Brein is een plaats waar juist de mogelijkheden en toekomst centraal staanRonald Koeleman, directeur Koeleman Plants