Home
Waar we aan werken
Ons brein
Onze werkwijze
Blijf op de hoogte
Biggen en varken - afbeelding hoe verduurzaam je varkensvlees
Thema: Landbouw & voedsel
..
Categorie: Businessmodellen & ketens
— programma

Hoe verduurzaam je varkensvlees?

Betrokken partners
  • Keten Duurzaam Varkensvlees (KDV)
Home > Thema > Programma > Hoe verduurzaam je varkensvlees?
“Het Groene Brein is een plaats waar juist de mogelijkheden en toekomst centraal staan”
Mark van den Eijnden

Directeur KDV

Hoe verduurzaam je varkensvlees? 300 varkenshouders, verenigd in de Keten Duurzaam Varkensvlees (KDV) willen werken  aan het verduurzamen van hun varkensvlees. Het belang van milieu moet voorop staan, alsook de positieve effecten op volksgezondheid en integere omgang met de dieren. 

Het beeld van de huidige varkenssector toont somber: varkensboeren houden niet of ternauwernood hun hoofd boven water. Aan varkensvlees kleeft een negatief imago: een product van een grootschalige sector met een forse negatieve milieu-impact en veel dierenleed.

In 2020 wil KDV dat alle deelnemende bedrijven het belang van het milieu voorop hebben staan (bijvoorbeeld energieneutraliteit) en positieve effecten hebben op de volksgezondheid (denk aan antibioticavrije productie). Ook echt integer omgaan met de dieren (geen ingrepen als knippen varkensstaarten) is een doel op de iets langere termijn. Voorwaar geen makkelijke opgave. KDV heeft Het Groene Brein daarom gevraagd of dit een reële wens is en, zo ja, op welke wijze dit handen en voeten moet krijgen.

Het Groene Brein heeft de vraag van KDV voorgelegd aan onder andere prof. dr. John Grin (Universiteit van Amsterdam), dr. Emiel Wubben en dr. Bram Bos (beiden Wageningen University & Research).

Uit twee interactieve, interdisciplinaire sessies zijn vijf aanbevelingen voortgekomen. Zo is er een idee ontstaan voor een meervoudig verdienmodel rondom het verwaarden van fosfaat uit mest in samenwerking met onder andere een waterschap.

Concrete stappen zijn gezet rondom een andere aanbeveling: het opwekken van biogas uit varkensmest door monovergisting. In potentie slaat KDV hiermee twee vliegen in één klap: het oplossen van het mestprobleem en het produceren van energie. De financiën van dit plan lijken gunstig. De investering per monovergister is ongeveer € 650.000 per boerderij, maar met een opbrengst van ongeveer € 150.000 per jaar is de terugverdientijd minder dan vijf jaar.

Dit laatste idee is interessant vanuit het standpunt van institutionele beleggers die meer in Nederland willen investeren. Daarom is er uit het project een investeringsvoorstel bij de pensioensector via de Nederlandse Investeringsinstelling neergelegd.

Heb jij ondersteuning nodig bij jouw duurzame vraagstukken? Of heb je een vraag over een duurzaam businessmodel? Neem contact op!

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte

Wil je als eerste het laatste nieuws over ons werk en ons team ontvangen? Blijf altijd op de hoogte en meld je aan voor onze nieuwsbrief! Schrijf je nu in en mis niets van onze updates!

Betrokken Groene Breinen

John Grin

Functie: Hoogleraar beleidswetenschap en systeeminnovaties
Instelling: Universiteit van Amsterdam

Emiel Wubben

Functie: Associate Professor in Strategic Management
Instelling: Wageningen University

Bram Bos

Functie: Senior onderzoeker systeeminnovaties
Instelling: Wageningen University
Hoe verduurzaam je varkensvlees?
Biggen en varken - afbeelding hoe verduurzaam je varkensvlees
Antoine Heideveld
antoine.heideveld@hetgroenebrein.nl