Home
Waar we aan werken
Ons brein
Onze werkwijze
Blijf op de hoogte
Circulaire Orchideeën
Thema: Circulaire economie
..
Categorie: Logistiek, Businessmodellen & ketens, Onderzoek
— programma

Circulaire Orchideeën

Betrokken partners
Home > Thema > Programma > Circulaire Orchideeën

Hoe organiseer je een logistiek systeem als orchideeënkweker? In dit project onderzochten we voor Koeleman Plants hoe je een retourlogistieksysteem vormgeeft voor orchideeën, zodat deze niet worden weggegooid maar een nieuw leven krijgen.

Wat?

Een uitgebloeide orchidee kan je weer opkweken. Weggooien is zonde. Zeker als je bedenkt dat een orchidee 70 weken in een kas staat die het grootste deel van de tijd 28 graden is. Ook als buiten de Elfstedentocht wordt gereden. Een energie-intensief product dus.

Kweker Ronald Koeleman zag een kans op een duurzaam én winstgevend nieuw product: de circulaire orchidee. Als hij de orchidee nadat hij op de vensterbank heeft gestaan weer terugkrijgt van de consument, kan hij deze binnen een half jaar opnieuw in bloei brengen. Dit scheelt energie en kosten, én leidt tot een beter product, aangezien de orchideeën groter groeien in ronde 2. Maar als orchideeënkweker ben je geen transportbedrijf. Hoe organiseer je het logistieke systeem (take back system)?

Hoe?

Het Groene Brein heeft Ronalds vraag voorgelegd aan de vakgroep Technology and Operations Management van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Met vier studenten heeft Diana den Held een voorstel gedaan voor een retourlogistieksysteem.

Het idee is om de retourzending van de uitgebloeide orchideeën via een retailer te laten verlopen, bijvoorbeeld IKEA of Albert Heijn. De consument koopt daar zijn circulaire orchidee en brengt de plant terug zodra deze is uitgebloeid.

Dit kost wat moeite voor de retailer, maar het is ook interessant: klanten komen terug naar de winkel en het reduceert verspilling. Normaal gesproken verkopen retailers slechts acht van de tien planten, de rest blijft beschadigd of uitgebloeid achter. Straks kan de winkelier ook de niet-verkochte orchideeën terugsturen naar de leverancier.

Tot slot is er ook duurzaam voordeel: de circulaire orchidee bespaart ongeveer 70 procent CO2-uitstoot. Koeleman is met een aantal grote retailers in gesprek en zoekt nog naar partijen om zijn product te verkopen én retour te zenden.

Ben jij circulair aan het ondernemen en loop je tegen een vergelijkbare vraag aan? Laat het ons weten!

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte

Wil je als eerste het laatste nieuws over ons werk en ons team ontvangen? Blijf altijd op de hoogte en meld je aan voor onze nieuwsbrief! Schrijf je nu in en mis niets van onze updates!

Betrokken Groene Breinen

Diana den Held

Functie: (External) researcher
Instelling: Erasmus Universiteit Rotterdam
Circulaire Orchideeën
Circulaire Orchideeën
Antoine Heideveld
antoine.heideveld@hetgroenebrein.nl