Home
Waar we aan werken
Ons brein
Onze werkwijze
Blijf op de hoogte
Afbeelding Wegwijzer voor het werken aan transities
Thema: Circulaire economie
..
Categorie: Transitiedenken & doen, Beleid & overheid

— Nieuws

Zo maak je de transitie naar een circulaire economie

Transities zijn vaak complex en vragen veel van mensen en organisaties. Daarom publiceren de gezamenlijke provincies de Wegwijzer voor het werken aan transities. Dit is een handleiding vol tips en handvatten die professionals en bestuurders helpt met het maken van keuzes in hun transitie naar een circulaire economie. De Wegwijzer Omgaan met Transities is opgesteld door Het Groene Brein en DRIFT in opdracht van het Interprovinciaal Overleg (IPO).
Naar een circulaire economie

Onze wereld loopt tegen haar grenzen aan. De groei in wereldbevolking, welvaart, vraag naar materiële zaken en technologische ontwikkeling legt een steeds grotere druk op klimaat, milieu, land en grondstoffen. Deze ontwikkeling vraagt om een nieuwe inrichting van onze economie: de circulaire economie. Provincies pakken hun rol in de transitie naar een circulaire economie. Ze maken actief beleid en investeren fors om de circulaire economie vorm te geven.

De Wegwijzer voor het werken aan transities

De Wegwijzer voor het werken aan transitiesis een handleiding bedoeld voor ambtenaren, bestuurders en medewerkers van andere organisaties die werken aan de transitie naar een circulaire economie. Het biedt zowel handvatten voor beleidsmakers als organisaties die hun circulaire transitie willen vormgeven.

De Wegwijzer combineert diverse transitietheorieën en is opgebouwd aan de hand van acht vragen. Door deze te beantwoorden evalueert men het transitieproces en ontstaan er stappen die een organisatie kan nemen om hun transitie verder te brengen. Zo krijg je handvatten mee om te onderzoeken of een transitieaanpak passend is voor jouw vraagstuk en om te bepalen in welke fase de transitie zich bevindt. Daarnaast krijg je tips over welke rol je in de transitie kunt pakken en hoe je op koers kunt blijven of kunt bijsturen.

Om de wegwijzer verder toe te lichten zijn de acht vragen toegepast op een bestaande casus rondom circulair asfalt: CIRCUROAD. Dit is een programma waarin de asfaltketen samenwerkt om 100% fossielvrij asfalt te ontwikkelen.

Een belangrijk middel

“Een circulaire economie, dat is het doel waar we als provincies naartoe werken. We maken hier actief beleid op en investeren flink. Met de Wegwijzer voor het werken aan transities ondersteunen de provincies ook andere organisaties met hun transitie naar een circulaire economie. Daar ben ik trots op. Ik zie deze wegwijzer als een belangrijk middel om je koers als organisatie of professional mee te bepalen,” zegt Friso Douwstra, portefeuillehouder circulaire economie namens de gezamenlijke provincies.

De Wegwijzer voor het werken aan transities is geschreven in samenwerking met wetenschappers van verschillende universiteiten (Nijenrode Business University, Universiteit Utrecht, Drift, Wageningen Universiteit) en met NewForesight.

Bekijk de Wegwijzer voor het werken aan transities

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte

Wil je als eerste het laatste nieuws over ons werk en ons team ontvangen? Blijf altijd op de hoogte en meld je aan voor onze nieuwsbrief! Schrijf je nu in en mis niets van onze updates!

Nieuws