Home
Waar we aan werken
Ons brein
Onze werkwijze
Blijf op de hoogte
Nationale Hackathon Circulaire Economie
Thema: Circulaire economie
..
Categorie: Talentontwikkeling

— Nieuws

Winnaars Nationale Hackathon Circulaire Economie 2024 bekend

Zo trapte de Nationale Hackathon Circulaire Economie af, die van 5 tot 9 februari 2024 plaatsvond. Tijdens deze bruisende vierde editie gingen 250 studenten mbo, hbo en wo aan de slag met de vraag hoe we de beweging van fast fashion naar slow fashion kunnen versnellen. Studententeams uit verschillende regio’s in Nederland en vanuit heel verschillende vakgebieden werkten samen aan vraagstukken van H&M en New Optimist.

Studenten overleggend aan een statafel tijdens de Nationale Hackathon Circulaire Economie 2024

Tijdens de week konden de studenten workshops en inspiratiesessies volgen van experts. De sessies waren ondersteunend aan de ontwikkeling van hun oplossingen voor de twee vraagstukken. Bijvoorbeeld een workshop circular fashion door Kim Poldner (lector Circular Business, Haagse Hogeschool), een workshop value chain analysis door Jill de Bruijn (docent Hogeschool Rotterdam), en lector Bianca Harms (NHL-Stenden), die een workshop gaf over communicatie.

Het volledige programma van de Nationale Hackathon Circulaire Economie vind je hier!


De cases

Het vraagstuk van H&M richt zich op de mogelijkheden om hun verhuur van kleding op te schalen. Tot nu toe biedt de organisatie verhuur enkel aan op hun vestiging aan de Kalverstraat in Amsterdam, maar dit willen zij graag uitbreiden. Hier lopen zij tegen een aantal uitdagingen aan.

Het vraagstuk van New Optimist is hoe de organisatie de consument beter kan meenemen in hun productpaspoort, vormgegeven als een QR-code op hun kledinglabels, waarmee ze hopen om statiegeld op kleding te stimuleren. De informatie is er, maar de ervaring is dat het lastig is de consument mee te nemen in het verhaal.


 

In verschillende workshops en inspiratiesessies op maandag, dinsdag en woensdag werkten de studenten toe naar vijf regionale finales op donderdag plaatsvonden. Tijdens deze finales werden de beste ideeën per regio gepitched en werden de regionale winnaars gekozen. Maar liefst negen regionale winnaars pitchten vervolgens hun ideeën tijdens de nationale Grande Finale.

De Grande Finale

De Grande Finale vond dit jaar plaats op een prachtige, inspirerende locatie: het Fashion for Good Museum in Amsterdam. Tussen alle circulaire kledingstukken stond een groot beeldscherm en een podium: het decor voor de dag. Onder vlotte, vrolijke begeleiding van Marte Schuurmans (MetMarte) pitchten de negen regionale winnaars hun ideeën voor een jury van experts.

De jury – Antoine Heideveld, Kim Poldner, Larissa van der Knaap, Karlijn Frequin en Nelleke Wegdam – bestempelde na lang wikken en wegen de ideeën van team Sexy Sustainability en team Atelier by H&M als winnaar.


De NHCE 2024-winnaars:

Het idee van Atelier by H&M is om te stoppen met de verkoop van party outfits, en volledig over te gaan op verhuur van deze kleding! Dit idee wordt opgeschaald met een online digitale stylist. Zo huur je eenvoudig je perfecte outfit voor elke gelegenheid en hoef je geen nieuwe outfit.

Toelichting van de jury: Sterk concept dat goed inspeelt op het vraagstuk van H&M. Vooral door sterk uit te dragen dat H&M met deze oplossing echt kiest voor verhuren in plaats van verkopen.

Gefeliciteerd Stefanija Duntava (RUG Campus Fryslân), Laura Pomocka (NHL- Stenden) en Silke de Rapper (Firda)!

Team Sexy Sustainability maakt duurzaamheid ‘sexy’ door het productpaspoort van New Optimist als QR-code onderdeel te maken van de kleding. Nu wordt de QR-code vaak weggestopt in labeltjes aan de binnenkant, maar met dit idee wordt dit juist onderdeel van de outfit. Zo maak je door duurzame kleding te dragen een statement.

Toelichting jury: We zijn geïnspireerd door de frisheid van de ideeën. Dit idee geeft duurzaamheid de coolheid & sexyness die het verdient!

Gefeliciteerd Djamelle Sentjens en Mandy van Dijk (Avans Hogeschool)!


Naast de winnende teams en de andere regionale winnaars, willen we ook alle andere betrokken studenten bedanken voor hun fantastische bijdrage. Wij stonden versteld van het aantal goede ideeën voor de twee uitdagingen. Ook willen we alle betrokken docenten, onderwijsinstellingen, sprekers, begeleiders en juryleden bedanken voor hun enthousiasme voor, tijdens en na de Hackathon!

Voor onderwijsinstellingen

In totaal deden studenten van 16 verschillende onderwijsinstellingen mee met de Hackathon. De invulling van de Hackathon in het onderwijsprogramma verschilde per instelling. Bij de ene instelling was de Hackathon onderdeel van een minor, terwijl het bij een ander de start was van een nieuw semester.

Een ander mooi initiatief zagen we in Friesland, waar Spark the Movement tientallen studenten van Firda, NHL Stenden en RUG Campus Fryslân in multi-level teams samenbracht. Er waren ook studenten die individueel meededen met de Hackathon, en deelnamen in een team met andere studenten

Over Leadership for the Circular Transition

De Nationale Hackathon Circulaire Economie is onderdeel van het programma Leadership for the Circular Transition (LCT), waarin we studenten vaardigheden leren om hun rol te pakken in de transitie naar een circulaire economie. In verschillende workshops en inspiratiesessies, verdeeld in modules, leren en experimenteren studenten onder begeleiding van experts van verschillende onderwijsinstellingen. In maart 2024 start de Spring School, waar we dieper ingaan op de thema’s die tijdens de Hackathon naar voren zijn gekomen.

Wil jij meedoen aan de Spring School of LCT als individu of met je onderwijsinstelling? Neem contact op met Dianne de Fijter via dianne.defijter@hetgroenebrein.nl!

In het programma LCT werken verschillende onderwijsinstellingen samen door middel van co-creatie. Het programma wordt gecoördineerd door Het Groene Brein en wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat, Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, en Duurzaam Door.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte

Wil je als eerste het laatste nieuws over ons werk en ons team ontvangen? Blijf altijd op de hoogte en meld je aan voor onze nieuwsbrief! Schrijf je nu in en mis niets van onze updates!

Nieuws