Grote bedrijven veroveren de deeleconomie

Draagt de deeleconomie bij aan een duurzame wereld en levert het ook de sociale en milieuvoordelen op die ze belooft? “Dat hangt er maar net vanaf” zeggen hoogleraar Ans Kolk (lid van Het Groene Brein) en onderzoeker Francesca Ciulli na onderzoek over de deelname van tal van grote bedrijven aan de deeleconomie. Ze deden deze studie vanuit de Universiteit van Amsterdam, in het kader van een onderzoeksprogramma naar duurzame businessmodellen van het NWO en Het Groene Brein.

In de P+ Special “Grote bedrijven veroveren de deeleconomie vertellen Kolk en Ciulli hoe de reuzen van vandaag de dwergen van de deeleconomie opslokken, ze nabootsen of met ze samenwerken. Kolk concludeert in P+: “Waar het uiteindelijk op neerkomt, is dat bedrijven nu onderzoeken of de deeleconomie hun concurrentiepositie kan verbeteren, of hun kosten omlaag kan brengen.” De onderzoekers stellen met deze constatering het beeld bij dat de deeleconomie zich nog steeds op wijkniveau bevindt, waar bewoners via een deelplatform aan elkaar een schuurmachine uitlenen of maaltijden bereiden.

In de publicatie gaan ze in op de duurzame belofte die van de deeleconomie en of die nu goed of slecht is? Ook worden er 10 voorbeelden genoemd van grote gevestigde bedrijven die actief zijn in de deeleconomie. Je vindt de volledige publicatie hier op de website van P+.

Onderzoeksprogramma Duurzame Businessmodellen

Het Groene Brein is de drijvende kracht geweest in het ontstaan van het NWO-programma Duurzame Businessmodellen. In het programma werken wetenschappers en bedrijven vier jaar lang samen aan het ontsluiten van nieuwe methoden voor de ontwikkeling en toepassing van duurzame businessmodellen.

Lees hier meer over het onderzoeksprogramma Duurzame Businesmodellen.

Lees ook deze berichten

Aftrap Leadership for the Circular Transition 2024

Op vrijdag 1 december was de start van de Winter School, onderdeel van het programma Leadership for the Circular Transition (LCT)! Studenten uit het hele land en vanuit verschillende disciplines kwamen samen op de kick-off. Indy van de Sande (Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat) trapte de dag af. Ze benadrukte het belang van onderwijs voor de circulaire transitie. Ook benadrukte […]

Terugblik netwerkbijeenkomst Het Groene Brein

Op 10 november 2023 vierde Het Groene Brein haar elfde verjaardag: een mooie reden voor de jaarlijkse netwerkbijeenkomst, in het Provinciehuis Zuid-Holland te Den Haag. Op de bijeenkomst waren mooie ontmoetingen tussen leden en betrokkenen. Ook presenteerden een aantal jonge wetenschappers hun onderzoeken. Centraal hierbij stond de vraag: Hoe kunnen jonge wetenschappers Het Groene Brein helpen bij haar missie? De netwerkbijeenkomst […]