Publicatie: Verdeling macht en waarde kan CE maken of breken

Geen gebrek aan loftuitingen voor de circulaire economie. Maar er zijn ook schaduwzijdes. Zo kán de circulaire economie de bestaande trend richting vermogensconcentratie versterken. In tijdschrift Milieu beargumenteerden wetenschappers van Het Groene Brein drie “inconvenient truths” over de verdeling van macht en waarde in de circulaire economie.

Want de circulaire economie roept ook vragen op zoals: Wat is eigenlijk een eerlijke verdeling van macht en waarde die bij nieuwe businessmodellen komt kijken? Van wie zijn materialen en grondstoffen? En hoe kan de wetenschap deze vragen zo goed mogelijk vooraf onderzoeken, zodat de transitie naar de CE daadwerkelijk zorgt voor een duurzame en inclusieve economie?

Dit artikel is een mooie samenwerking van de leden van de Community of Science ‘Macht en Waarde in de CE’: Arnold Tukker, Renzo Akkerman, Jeske Nederstigt, Ruben Vrijhoef, Jaco Quist, Gert Rebergen en Cees Withagen. Je leest het hele artikel hier.

Lees ook deze berichten

Impact volgens Inge Oskam: we moeten anders over materiaal gaan nadenken

Inge Oskam is lector Circulair ontwerpen en ondernemen aan de Hogeschool van Amsterdam. Ook is ze onderdeel van het Centre for Expertise Urban technology, en het Centre of Expertise Urban Governance and Social Innovation. Ze doet onder andere onderzoek naar de circulaire stad en welke vragen er komen kijken bij hoogwaardig hergebruik van reststromen. Want duurzaam omgaan met materialen gaat […]

Carbon Farming event: de toekomst van carbon farming

Op 18 maart organiseerde Het Groene Brein het Carbon Farming event als onderdeel van het Regeneratieve Landbouw programma. Wat is carbon farming en hoe kunnen we boeren helpen om deze vorm van koolstof opslaan mogelijk te maken én te waarderen? Regeneratieve Landbouw programma In het Regeneratieve Landbouw programma onderzoekt een team van onderzoekers van de universiteiten van Wageningen, Utrecht en […]

Deze website maakt gebruik van cookies
We gebruiken cookies voor de werking van deze website, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Pas hieronder je voorkeuren aan en klik vervolgens op OK om akkoord te gaan met deze cookies.

Cookie settings