Het Klimaatakkoord: Polderen zoals nog nooit is vertoond

Een essay van Paul van Seters, Tilburg University, lid Het Groene Brein

Eind 2018 werd het Concept Klimaatakkoord gepresenteerd. Een reuzeprestatie, resultaat van gepolder op ongekende schaal. Een kleine honderd partijen hebben ingestemd met een document van 227 pagina’s met meer dan zeshonderd maatregelen. Maar over het akkoord is nu al een verhitte discussie ontstaan. 

In het essay “Polderen zoals nog nooit is vertoond” dat op 18 februari verscheen in het Friesch Dagblad, schetst Paul van Seters de totstandkoming van het Klimaatakkoord en hoe de inhoud hiervan niet alleen de gemoederen onder politici, maar ook die onder wetenschappers hoog doet oplopen. Hoe hoog, dat illustreert het debat over biomassa, een woord dat 112 keer voorkomt in het Klimaatakkoord. ‘Biomassa blijkt ingewikkelder dan kernenergie’. Biomassa is namelijk relevant voor alle vijf sectoren die het akkoord onderscheidt. Daarnaast is het ook een thema dat door de sectoren heen loopt en die met elkaar verbindt. Het Klimaatakkoord biedt daarmee een begaanbare brug om de twee kampen in het biomassadebat dichter bij elkaar te brengen, aldus hoogleraar Paul van Seters.

Het hele essay vindt u op de website van het Friesch Dagblad.

Lees ook deze berichten

Circulaire ondernemers opgelet! Win een sessie met de slimste brains van Nederland.

Nieuw: Laat je duurzame onderneming groeien met een van de 102 groeiprogramma’s!

Je hebt een duurzaam idee, maar weet niet hoe je dat omtovert tot een goedlopende business. Of je werkt al jaren als duurzaam ondernemer, maar wilt opschalen om nóg meer mensen te bereiken. Het zou ontzettend zonde zijn als jouw circulaire ideeën niet uitgevoerd worden omdat er iets mist aan je business plan. En gelukkig hoeft dat ook niet! De […]

Deze website maakt gebruik van cookies
We gebruiken cookies voor de werking van deze website, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Pas hieronder je voorkeuren aan en klik vervolgens op OK om akkoord te gaan met deze cookies.

Cookie settings