WHAT THE HACKaton – Circulaire Economie

WAKE UP, LETS HACK!

In aanloop naar de dag van de duurzaamheid (10 oktober 2016) organiseert Growing Workplace in samenwerking met Area Reiniging een Hackathon met als thema “stappen naar een circulaire economie”.

De Hackathon zal plaats vinden in het weekend van 8 & 9 oktober waarbij de deelnemers 30 uur de tijd krijgen om in teams hun ideeën uit te werken (onder begeleiding van coaches) en uiteindelijk aan een vak- kundige jury te presenteren (er zijn mooie geldprijzen – 2000€ totaal!- beschikbaar voor de beste teams in verschillende categorieën).

Het doel van de Hackathon: de bevolking en bedrijven in Drenthe bewust te maken van.. en te betrekken bij.. de mogelijkheden en kansen van de circulaire economie. WhatTheHackathon zal in de aanloop naar het event lezingen en seminars organiseren om het thema bij een breed publiek onder de aandacht te brengen.

Tijdens het weekend zullen de deelnemers, in een inspirerende omgeving voorzien van alle gemakken, oplossingen bedenken om stappen te zetten naar een circulaire economie. Gedurende 30 uur zullen ze bezig zijn met het bedenken of maken van kansrijke concepten, producten of diensten. De subthema’s zijn:

  1. Circulair bouwen
  2. Circulair werken
  3. Circulair leven
  4. Circulair consumeren
  5. Van afval naar grondstof

Wat is “circulaire economie” ook alweer?

Om dat uit te leggen moeten we eerst even stilstaan bij de werking van onze huidige “lineaire economie” waarbij grondstoffen uit de aarde worden gehaald, tot een product verwerkt worden, door de consument gebruikt worden en vervolgens geheel of gedeeltelijk op de afvalberg belanden. Dit is een relatief duur systeem waarbij we: betalen voor bezit van een product, steeds meer grondstoffen nodig hebben en onze afvalberg steeds groter wordt.

In een “circulaire economie” wordt het betalen voor het “bezit van een product” vervangen door betalen voor het “gebruik van een product” (of: betalen voor een prestatie). De consument koopt geen auto, was- machine of lamp maar betaald voor vervoer, een wasbeurt of licht. Het eigendom van de auto etc. blijft bij de fabrikant (die het product ook moet repareren en uiteindelijk ook weer terugkrijgt). Dit zorgt er onder andere voor dat een fabrikant betere, duurzamere en zuinigere producten gaat produceren (want hij draait op voor de variabele kosten en wanneer er iets kapot gaat of vervangen moet woerden). Het apparaat komt dus niet op de afvalberg maar gaat terug naar de fabriek waar het zal worden hergebruikt. Dit hergebruik (van bijvoorbeeld onderdelen) bespaart kosten en grondstoffen.. goed voor de portemonnee van de eind- gebruiker en goed voor het milieu!

Waarom een auto kopen terwijl die 97% van de tijd stilstaat? dat doen we toch ook niet wanneer we op vakantie naar Spanje willen vliegen? dan kopen we een ticket en betalen we alleen voor vervoer terwijl de luchtvaartmaatschappij verantwoordelijk is voor aanschafkosten, onderhoud en kerosine. Wanneer Boeing eigenaar blijft en opdraait voor ALLE kosten die met het vliegtuig te maken hebben zullen ze een zeer duurzaam vliegtuig ontwerpen dat makkelijk te repareren is en zeer zuinig vliegt.

De circulaire economie heeft grote positieve gevolgen voor het milieu en daarmee voor de toekomst van onze planeet en de mensheid. Maar dat niet alleen.. de schatting is dat invoering van een circulaire economie Nederland 7 Miljard Euro kan opleveren en 50.000 arbeidsplaatsen kan scheppen!

Een Hackathon?? dat is toch alleen iets voor hackers?

95% van het publiek kennen de term “hackers” alleen van televisie en film. In vrijwel alle gevallen zien we dan een crimineel die op computers inbreekt en belangrijke gegevens steelt.. dat is een spectaculair beeld om een spannend verhaal te kunnen vertellen.. maar dat is gelukkig niet wat 99,99% van de “hackers” doen.

“Hacken” staat voor: creatieve oplossingen bedenken, dingen een andere werking/bestemming geven dan waarvoor ze in eerste instantie ontworpen zijn. Hackers zijn goed in “buiten de lijntjes denken” en vernieuwend bezig zijn. Een hacker maakt van een gras- maaimachine een veegautomaat en van een paar IKEA-krukjes een kinderfiets. Hackers zijn dus helemaal niet alleen maar mensen die achter computers zitten. Eigenlijk zijn alle mensen die op één of andere manier een bestaand idee/voorwerp voor iets anders willen gebruiken allemaal hackers! Iemand die ooit een oud cassettebandje als ijskrabber voor zijn auto gebruikt heeft is ook een hacker.

Een “Hackathon” is een marathon voor hackers.. onze hackers gaan 30 uren aanéén creatief in teams bezig met uitwerken/oplossen van problemen die met de circulaire economie te maken hebben. Idealiter bestaat een team uit een mix van mensen die handig zijn in verschillende disciplines en elkaar goed aanvullen: Business Developers, Makers, Marketeers, Coders en Designers.

De Hackathon stelt particulieren en bedrijven in staat direct (middels deelname) en indirect (middels partnering) een bijdrage te leveren. Zo kan men laten zien dat men betrokken is bij het duurzaam omgaan met onze planeet en onze toekomst!

Waarom meedoen?

Het meest voor de hand liggende antwoord op deze vraag: omdat de circulaire economie belangrijk is voor onze toekomst en het iedereen op deze planeet gaat raken! Voor een betere toekomst hebben we goede ideeën nodig en moeten we innoveren. Een Hackathon is een plaats waar goede ideeën ontstaan en mensen direct met die ideeën aan de slag gaan. Ook een groot paas- vuur begint als een klein vonkje en een Hackathon is een plaats waar veel kleine vonkjes bijeen komen om misschien wel en heel groot vuur op gang te brengen.

Als deelnemer kom je naar de Hackathon om een weekend lang bezig te zijn met thema’s: circulaire economie en duurzaamheid. De werkomgeving stimuleert je creativiteit, je mede-deelnemers zijn open en behulpzaam, de coaches en boost-sessies zijn inspirerend.  Je gaat in ieder geval met nieuwe contacten en vrienden naar huis en misschien ook nog met een leuke geldprijs. Deelnemen kun je individueel doen, wij delen je dan in bij een team waar je skills het beste passen.  Je kunt natuurlijk ook als team inschrijven. Een groepje van vrienden of medewerkers die 30 uur intensief een probleem proberen op te lossen is super voor teambuilding!

Voor een klein bedrag (25€) zorgen wij voor lekkere maaltijden, meer dan genoeg te drinken, goede begeleiding en een prima slaapplaats: iedereen krijgt een privé koepel-tent in onze slaaphal.

Als bedrijf zijn er diverse mogelijkheden:

  • Stuur een team medewerkers en connect in 30 uur intensief met elkaar en met het thema.
  • Partner met ons en draag bij aan het succes van de Hackathon – dat kan in de vorm van diensten/goederen/geld.
  • Profileer uw bedrijf in de aanloop tot en tijdens de Hackathon – laat klanten, andere relaties en mede-deelnemers zien dat uw bedrijf begaan is met een betere toekomst.
  • Last but not least: een Hackathon is een goede plaats om op zoek te gaan naar gemotiveerde potentiële mede- werkers: hier lopen de creatieve probleemoplossers van de toekomst rond!

we willen graag de mogelijkheden voor bedrijven persoonlijk met je bespreken

Zin om aan dit top-event deel te nemen?

Dat kan door u binnenkort op te geven via de website: www.whatthehackathon.nl of stuur een mailtje naar diem@whatthehackathon.nl

WAKE UP, LET’S HACK!

WhatTheHackathon is een initiatief van Growing Workplace. De Hackathon wordt in samenwerking met o.a. Area Reiniging, IoT Nederland, Gemeente Emmen en Provincie Drenthe georganiseerd.

Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on Twitter