De feestelijke nadagen van minister Kamp – Blog Paul van Seters

Paul van Seters, “De feestelijke nadagen van minister Kamp”, Me Judice, 2 maart 2017.
Na de komende verkiezingen zien we één politicus niet meer terug: minister Henk Kamp. Dat is jammer want het is een begenadigd politicus. Voor Paul van Seters een reden om aandacht te vragen voor de laatste actieve jaren van Kamp, die moeilijke dossiers met ogenschijnlijk gemak weet te behandelen. Hoewel de gaswinning in Groningen een roemloos dossier is, heeft Kamp veel bereikt op het terrein van de energie en de beperking van CO2-uitstoot, ook al zullen tegenstanders altijd meer vooruitgang willen zien. Vlak voor de verkiezingen heeft Kamp genoeg bereikt om met tevredenheid terug te blikken.

Politieke achtbaan

Het kabinet-Rutte II had de afgelopen vier jaar wel vaker in de politieke achtbaan gezeten, maar zes weken vóór de verkiezingen van 15 maart werd het toch ook voor echte liefhebbers van het genre iets te spannend. Op 26 januari zag minister Ard van der Steur zich tegenover een volle Tweede Kamer gedwongen zijn aftreden bekend te maken. Hij was daarmee het vierde politieke slachtoffer van de zogenaamde Teevendeal, na minister Ivo Opstelten, staatssecretaris Fred Teeven zelf en Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg. Vier slachtoffers, alle vier van de VVD. De partij van de premier had er wel eens beter uitgezien.

Sterker nog, de VVD oogde ziek, zwak en misselijk, en de algemene verwachting was dat zelfs de om zijn teflonkwaliteiten veelgeroemde Mark Rutte niet in staat zou zijn deze ramp te boven te komen. Maar zie, nauwelijks twee weken later publiceerde het CBS de nieuwe economische groeicijfers voor 2017: boven de 2 procent in plaats van ruim daaronder. Op basis daarvan is nu de verwachting dat het nieuwe kabinet voor het eerst in de moderne tijd een sluitende begroting kan laten zien en dat de staatsschuld onder de 60 procent van het BNP zal uitkomen. Bij de VVD liep plotseling iedereen weer rond met een glimlach van oor tot oor.

Dat laatste gold in het bijzonder voor minister Henk Kamp, de VVD-bewindspersoon die de jongste economische vooruitzichten als eerste van commentaar mocht voorzien. Voor Kamp is deze periode sowieso buitengewoon, omdat hij immers al geruime tijd geleden heeft aangekondigd dat hij het na dit kabinet voor gezien houdt. Hij verkeert in de nadagen van zijn politiek-bestuurlijke carrière, en dat is voor hem om verschillende redenen een feestelijke periode aan het worden. Ook in psychologisch opzicht lijkt hij de man die op 15 maart zomaar voorop zou kunnen gaan in de polonaise.

Verder lezen…

Paul van Seters, hoogleraar globalisering en duurzame ontwikkeling Universiteit van Tilburg en TIAS School for Business and Society, en lid van Het Groene Brein publiceerde op 2 maart 2017  een artikel over dit thema op de website van Me Judice.

 

Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on Twitter